zaterdag 28 februari 2015

Preekschets Zeven woorden van het kruis II; “Heden zult u met mij in het paradijs zijn”. Aalten, maart 2015

Klik hier om deze preekschets te downladen.



Inleiding            Lukas 23: 43 – ‘Voorwaar ik zeg u, heden zult u met mij in het paradijs zijn.’ Als Jezus deze woorden spreekt, hangt Hij tussen twee moordenaars aan het kruis. Dit is een vervulling van Jesaja 53:12. (Zie ook Lukas 22:37) Dit woord is op meerder manieren vervuld. Denk ook aan zijn doop in de Jordaan, waar Jezus zich voegde onder de zondaars. Vorige keer zagen we de vereenzelviging met het werk van zijn Vader aan het begin en het einde van zijn bediening. Hier zien we de vereenzelviging met zondaars aan het begin en einde van zijn bediening.

A.            Het kruis verdeelt: Aan het kruis van Jezus zie je hoe verschillende mensen verschullend op hem reageren. Het kruis is het kruis van de scheiding. Dat zie je in de manier waarop  de mede – gekruisigden van Jezus op Hem reageren.

1.            Een sneer. Waar Jezus zondaars nabij is, neemt deze zondaar afstand van de Verlosser. Zelfs in zijn lijden en vlak voor zijn sterven kan een van de twee moordenaars niet anders dan spotten met Jezus. Ook nu zij hetzelfde lot ondergaan is er geen compassie. Hoe schokkend dit beeld van een onveranderd mens, een verlorene.

2.            Een smeekbede. De andere moordenaar vraagt Jezus iets, want hij heeft hoop. Wilt u aan mij denken? Denk eens aan het bijzondere van het leven van deze man. Heel zijn leven geleefd zoals hij is geboren, en dan op de laatste dag van zijn leven wordt hij gered en opgenomen in heerlijkheid. Omdat hij iets vroeg.
Wat is het bijzondere van deze moordenaar? Deze man beseft dat Jezus daar onterecht hangt, en dat hij zelf zijn straf heeft verdiend.

B             Het kruis verenigt:  Heden zult u met mij in het paradijs zijn.
Met Mij – De zondaar zal bij Jezus zijn. Dat is de Hemel, dat is de genade, dat is het wonder: bij Jezus zijn!
Heden? – dat is onmiddelijk, vandaag nog. Niet later maar nu. Zoals ‘Volg mij’ ook onmiddellijk gevolgen heeft. Maar gaat de Here Jezus dan niet na zijn sterven naar het dodenrijk? En dat is toch iets anders dan het paradijs? Dat is een moeilijke vraag. Laten we de woorden van de Here Jezus maar laten staan. Wie gelovig sterft, mag bij Hem zijn.

Paradijs? - 2 Korinthe 12: Paulus vertelt dat hij is opgetrokken naar het Paradijs of in de derde Hemel. Die twee woorden gebruikt hij als synoniemen.
In Openbaring 2: 7 belooft de Here Jezus: ‘Die overwint, Ik zal hem geven te eten van den boom des levens, die in het midden van het paradijs Gods is.’
Waarom gebruikt Jezus hier dat woord paradijs? Dat paradijs ging bij Adam dicht, en dat gaat nu weer open. De toegang die was ontsloten is nu weer opengegaan.`Door de ongehoorzaamheid van de eerste Adam gesloten, nu door de gehoorzaamheid van de tweede Adam weer opengegaan. Er is een moordenaar ingegaan in het Paradijs.

C.             Toepassingen.
1.            Er is plaats bij de Here Jezus voor moordenaars die schuld belijden en bedelen aan Gods troon.
2.            Let er op: op de laatste dag gered worden is niet iets om na te streven. Let op wat er gebeurt met de andere moordenaar!
3.            Er is geen plaats bij de Here Jezus voor trotse zondaars.
4.            Die spanning is ook de spanning van het voorbereidingsformulier dat we lazen.
5.            De eerste die bij de Here Jezus inging in zijn feestmaal was een moordenaar!

            

Geen opmerkingen:

Een reactie posten