zondag 8 maart 2015

Preekschets zeven woorden van het kruis III: "Vrouw, zie uw zoon, zoon zie uw moeder.'

Klik hier om de preek te downloaden of te printen.




Inleiding: Is dit mischien het minst geestelijke kruiswoord? Gaat niet over het lijden en sterven en het borgwerk van de Middelaar. Of horen we hier toch een Middelaar aan het werk? Meer dan een regeling, ook in dit woord gaat de diepte van het kruisevangelie open.
A.            Ook hier lezen we dat Jezus doet wat zijn Vader leert. Tien geboden: Eert uw Vader en uw Moeder. Christus onderwerpt zich aan de vader, doordat hij zijn moeder eert en voor haar zorgt.
Het kruis van de Here Jezus is allereerst het kruis van zijn gehoorzaamheid. De Here Jezus is gehoorzaam geweest tot in de dood. Zo heeft Hij geleefd zoals wij moeten leven. De Here Jezus begon zijn bedieninge met gehoorzaam te zijn ( Zie de verzoeking in de woestijn). En zo eindigt Hij zijn bediening ook.
Het kruis van de Here Jezus is dus ook het kruis van zijn gehoorzaamheid. En wie in geloof zich aan Hem geeft mag zeggen: zijn gehoorzaamheid is de mijne geworden. Dat is ook waarom je aan tafel kunt gaan straks: Hij is gehoorzaam geweest.
In de woorden van Jezus zie je ook zijn liefdevolle zorg voor mensen.
B.            [tafel 1]Jezus ontfermt zich over zijn Moeder en over Johannes, en plaatst hen in een nieuw verband. Hij schept een nieuw gezin. (Catechisanten: ook hier weer zie je dat het evangelie mensen bij elkaar brengt) De avondmaalstafel is een teken van eenheid met God door het geloof in Christus. De tafel is tegelijk en evenzeer een teken van eenheid met elkaar in Christus.
C.            [tafel 2]In dit kruiswoord duidt Jezus op het doel van zijn kruiswerk: Het doel er van is tot heelheid brengen. Het is niet goed dat de mens alleen zij. Wie in Christus is, is dat nooit alleen en we dragen in zijn naam zorg voor elkaar. Dat laat deze tafel zien, maar is dat ook zichtbaar in ons dagelijks leven?
D.            [tafel 3]Waar twee of drie vergaderd zijn in mijn Naam, daar ben ik in hun midden. Jezus breng mensen zo ook bij elkaar. Vanaf dat moment was Jezus dus ook aanwezig in het huisgezin van Johannes en Maria. Zo vieren wij avondmaal. Als mensen die door de Here aan elkaar worden gegeven.
E.            [tafel 4] Dat de Here Jezus hier nu tijd voor heeft.
F.            [tafel 5] De liefdevolle zorg voor zijn moeder ipv andersom. Omdraaiing van hoe het begon: de zondares die haar verlosser het leven geeft.  En voor hem zorgt. Nu de stervende zoon die voor zijn moeder zorgt.
G.            Mattheus 12: 46 – 50. Wie is mijn moeder? Het evangelie zet alle relaties van ons leven in een ander licht. Johannes krijgt een nieuwe moeder (twee moeders) En dat kan allemaal zo maar.

H.            God maakt een huisgezin. Dat is de structuur van het Koninkrijk. Hij neemt mensen aan tot zijn kinderen en neemt hen op in zijn gezin. (Rom 8: 12 – 17)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten