zondag 15 maart 2015

Preekschets zeven woorden van het kruis IV: 'Ik heb dorst'

klink hier om de preekschetste printen of downloaden.



Inleiding: 
heb je weleens honger gehad? Van mijn moeder heb ik geleerd dat je dat niet mag zeggen. Dan zeg je dat je trek hebt. Wij  kennen geen honger..Maar: je weleens dorst gehad? Dat mag je wél zeggen. En soms hebben we ook dorst. Dorst is iets wat iedereen kent. Over dorst gaat het vandaag. Zullen we het vers nog een keer lezen?
28 Hierna zei Jezus, omdat Hij wist dat nu alles volbracht was, opdat het Schriftwoord vervuld zou worden: Ik heb dorst!

1.            Het gewone er van. Het gewone, menselijke lijden doorgaat Hij ook. Jezus’ lijden is niet alleen het plaatvervangend lijden dat wij niet kunnen dragen. Maar ook heeft Hij laten zien dat Hij in ons lijden bij ons is. Het gewone lijden van alle mensen, dorst. Hebreen 4: 15 – Hij kan meevoelen met onze zwakhden.
Toepassing: laten wij dan met vrijmoedigheid toegaan tot de troond er genade. Hij komt naar jou, ga jij naar Hem.

2. Jezus heeft dorst. Dat is een vervulling van de Schriften, net als heel zijn werk dat is volbracht. Denk aan Psalm 69:11 en psalm 22:16. Maar deze opmerking van Johannes gaat zo zeer dat ene woord. Het gaat om het vervullen van het geheel van de schriften. Daarom staan de opmerkingen over het vervullen en het vervullen ookzo dicht bij elkaar. Jezus ging bewust zijn weg, hij volbracht daar mee zijn werk en vervuld de Schrift. Oude Testament en Nieuwe Testament horen bij elkaar.
Toepassingen: 1. OT en NT niet uit elkaar houden. 2. Gods heilsplan staat vast. 3 de liefde van Christus die vrijwillig deze weg ging.

3. Hier schreeuwt het Levende water uit van de dorst. Hij zei al eerder dat Hij dorst had: tegen de samaritaanse vrouw bij de bron. Hij vroeg haar water om het haar aan te bieden. Dat is hier eignelijk ook zo: stromen van levend water komen uit zijn binnenste.

4. Dorst is ook verlangen. Het verlangen naar God van ons (‘mijn ziel dorst naar God’) kan worden gestild met leven water, omdat Christus zo nederig was dat Hij dorst wilde lijden aan het kruis.

Mijn vervulling begint met zijn ontlediging, zijn nederigheid. Alleen via nederigheid kan een mens zalig worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten